torsdag 18 juni 2009

♥ Midsommar ♥Hos oss firas midsommar traditionsenligt med familjen. Det plockas blommar, fixas med kransar & självklart avnjuts god mat & dryck i mängder & inte att förglömma dans kring midsommarstången.
På bilderna ses bla. söta fyndade servetter/dukar i blått & vitt från indiska, mammas goda inlagda sill & prästkragar samt musselskal.

Och så lite fakta...
Midsommar är den tidpunkt som infaller mitt på sommaren, men används vanligen för att beteckna firandet kring sommarsolståndet. Den hedniska traditionen att fira midsommar på vet vi föga om men troligtvis firade man sommarsolståndet med offerfester i fruktsammhetens tecken. Vidare valde den kristna kyrkan att knyta an på 300-talet tidpunkten för midsommarfesten till den helige Johannes döpares dag. Nu förtiden firas midsommar mest med att det äts sill och färskpotatis och med dans kring midsommarstången.

& folktro...
Midsommarnatten är i folktro en natt fylld av magi och kraft.
Midsommarnattens dagg kan till exempel bota sjukdom.
Pionerna som brukar stå i blom vid den här tiden, ska man akta sig för enligt folktro man menade att det fanns kräfta i blomman. Det var viktigt att man inte luktade på den. För att den okunnige skulle hindras från att begå ett sådant fruktansvärt misstag kunde man täcka över blomman med strutar av papper
Flickor skall plocka sju sorters blommor, helst vid ett vägskäl, klättra över sju gärdesgårdar och sedan somna utan att yppa ett ord, och lär då drömma om sin blivande käraste.
Man ska hellar inte bada under midsommarnatten för då finns risk för att man träffar på Näcken.

Önskar er alla en härlig midsommar!
Kram ♥Petra

6 kommentarer:

 1. Hej Petra!
  Kul att läsa lite mer om midsommarfirandet!
  Ha en jättemysig midsommar med familjen:)

  Kraamis Jenny

  SvaraRadera
 2. Önskar dig en Trevlig Midsommarhelg! Kram Therese

  SvaraRadera
 3. Ha en riktigt fin midsommar, goa du.
  :)
  Kram Lallis

  SvaraRadera
 4. Hej Petra! Fina sommarbilder du visar. Min familj firar precis som du från allt till att klä midsommarstången,lek och god mat och framförallt jordgubbar. Önskar dig och din familj en glad midsommar. Tack för historiken oxå. Kram Åsa

  SvaraRadera
 5. Ha en fortsatt fin midsommar, hoppas ni fått värme och lite sol. Här har det varit kallt!

  ~Livet i byn

  SvaraRadera
 6. Du bjuder alltid på så vackra bild-potpurrier! Hoppas att du får en härlig midsommar med god mat och massor av mys!

  Kramar Anna-Lena♥

  SvaraRadera