torsdag 19 februari 2009

Mårbackapelargonerna flyttar in


Jag kunde inte motstå dom första Mårbackapelargonerna jag såg. Det är dom ljust rosa blommande med röda pistiller som fick följa med hem till mig. Här placerade i en zinkkruka på ett zinkfat i min trappa. ♥Petra

Lite fakta om Mårbacka Pelargon:

Pelargonbotanikerna menar att Mårbackapelargonen har franskt ursprung. De verkliga pelargonentusiasterna anser att det bara är den rosa – som är en ”äkta” Mårbacka. En sådan har öppna dubbla blommor med kronblad, som är lite blekare i kanterna. Vidare har den rosa ståndare med rostrött pollen.

Det finns muntliga berättelser om ärvda pelargoner som påstås komma från tjänstefolk på Mårbacka på Selma Lagerlöfs tid och sen bevarats från generationer till generation.

Mårbackapelargonen har funnits och finns i hela Sverige det finns en liknande i Danmark som kallas Drottning Ingrid, men den saknar enligt vissa källor pollen.
Namnet har funnits i handelsträdgårdarnas sortlistor åtminstone sen 1950-talet. Den finns dessutom avbildad på Carl Larssons akvareller och har ibland saluförts som Sunbornspelargon med synonymen Lilla Hyttnäs. Det är belagt att denna kommer från Carl Larssongården. Kan det verkligen vara samma pelargon som Selma Lagerlöfs? Vem vet? Selma bodde ju en tid i Falun.

En nykomling Mårbacka Tulpan:

I likhet med andra vackra och goda ingredienser i livet kom Mårbacka Tulpan till av en slump. Lyckligtvis uppmärksammades naturens nyck av en nyfiken odlare, på Förslövs Handelsträdgård, som vi har att tacka för ett ljuvligt tillskott bland pelargonerna.

I Mårbacka Tulpan ryms en förening av tulpan & perlagon som är mycket tilltalande och som charmar oss, både inne & ute. Formen på blomman kommer sig av att kronbladen är halvt slutna vilket gör att varje liten blomma i klasen ser ut som en pytteliten tulpan.

Alla pelargonen är älskare av sol och värme, vare sig de placeras inomhus eller utomhus. De önskar jämn vattning och gödning under sin tillväxt- och blomningsperiod. Pelargonen talar tydligt om när den inte trivs genom att producera färre blommor samt växa långsamt eller inte alls. Å andra sidan bjuder en välmående pelargon på ett frodigt bladverk och kärleksfull, lång blomning.

Övriga fakta Perlagonesläktet(Pelargonium):

Pelargoner kom till Europa från Sydafrika i slutet av 1600 talet och har aktivt odlas sedan dess. Det finns över 7000 olika sorters pelargoner både nya och gamla sorter.
Pelargonsläktet har fler än 250 arter.

Släktet består av örter, halvbuskar och buskar med varierande växtsätt. Blommorna har fem kronblad, de två övre är ofta avvikande, större eller mindre med olika färgteckningar.

Pelargonen har fått sitt namn p g a av fröställningarnas speciella utseende. De långa näbbliknande spröten har fått många att tänka på fågelnäbbar.

Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Samma sak gäller släktnamnet Geranium som kommer av det grekiska ordet geranos som betyder trana.

Pelargoner delas in i olika grupper bla. Vilda arter, Doftpelargoner, Engelska pelargoner, Änglapelargoner, Hängpelargoner, Primärhybrider och Zonalpelargoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar